Bakt sĂžtpotet er noe av det beste jeg vet! Det er enkelt Ă„ tilberede, og inneholder mange gode nĂŠringsstoffer.
Perfekt kombinasjon!
Av navnet kan man lett tro at sÞtpoteten er en potet, men det er den ikke. Den hÞrer til Vindelfamilien, og kan mer sammenlignes med gulerot. Det er mye som kan skrives om sÞtpoteten, men her har jeg laget en kort oppsummering. Nederst i innlegget finner du oppskrift pÄ nydelig bakt sÞtpotet
Hva inneholder sĂžtpoteten?
đ SvĂŠrt rik pĂ„ betakaroten som er forstadiet til A-vitamin
đ Rik pĂ„ vitaminer som C, B2, B6, E og biotin (B7)
đ SĂžtpoteten har flere mineraler, blant annet; magnesium, mangan, folat, kobber og jern
đ HĂžyt fiberinnhold
đ Inneholder pantotensyre, som er viktig for stoffskiftet vĂ„rt. Det gjĂžr slik at vi kan hente ut energi fra karbohydrater og fett. Stoffet er ogsĂ„ en viktig komponent i dannelsen av acetylcholin - et viktig signalstoff i sentralnervesystemet, og dannelsen av enkelte hormoner
Hva kan disse ulike vitaminene og mineralene gjÞre for kroppen vÄr?
đ Mer energi
đ Jevnere, sterkere og sunnere hud
đ Styrke immunforsvaret
đ Sterkere skjelett
đ Forbedre stoffskiftet
đ Regulere blodtrykket
đ Regulere blodsukkeret
đ Forlenge metthetsfĂžlelsen
đ Godt for Ăžynene
đ Redusere stress
đ Opprettholde friske slimhinner
Hvordan lager jeg bakt sĂžtpotet?
đ Dersom du skal lage til flere enn 1 person - kjĂžp poteter i ca lik stĂžrrelse
đ Vask og tĂžrk sĂžtpotetene, og legg de i en ildfast form
đ SkjĂŠr et snitt, fra langende til langende, og et tvers over, slik at du fĂ„r et kryss
đ Dryss over litt olivenolje
đ StrĂž pĂ„ godt med flaksalt
đ Stekes pĂ„ 200 grader i ca 1,5 time. Du kan ogsĂ„ langtidssteke pĂ„ lavere varme. Perfekt Ă„ sette de i ovnen fĂžr ungene skal pĂ„ fotballtrening, du vil gĂ„ en tur, eller gjĂžre noe helt annet mens middagen godgjĂžr seg. Da kan du steke pĂ„ 150 grader i ca 3 timer, alt etter hvor store potetene er.
đ NĂ„r potetene er ferdig stekt, Ă„pne opp skallet, ha pĂ„ Ăžnsket fyll, og nyt! Det blir litt som med taco; sett pĂ„ et utvalg av fyll pĂ„ bordet, og sĂ„ kan alle ta pĂ„ det de Ăžnsker, og fylle pĂ„ etter hvert
đ Tips til fyll: Bacon, ost, skinke, tomat, paprika, sopp, mais, agurk, mango, ananas, lĂžk, fetaost, avokado, smĂžr, rĂžmme, salsa, guacamole
Bon Appétit!
Har du lyst Ă„ lese mer om sĂžtpotet? HER finner du mer utfyllende informasjon