top of page

Kraft gir deg krefter!

Oppdatert: 11. mai 2020

Kraft er ikke bare bærekraftig, men den er også full av gode næringsstoffer og mineraler som kroppen din trenger.


Nyt en god og velgjørende kopp med kraft

Kraft er full av næringsstoffer, mineraler, proteiner og fett som vi trenger. Dette hjelper oss å holde oss friske og ha nok energi. Kanskje du har sett på filmer at en får servert kyllingsuppe dersom en er syk? Dette er fordi kraft i mange generasjoner, og i de fleste kulturer, er brukt til å hjelpe immunforsvaret til å bekjempe sykdom.


Kraft kan gi bedre fordøyelse, dempe betennelse, stabilisere magesyreproduksjonen, gi finere og fastere hud, styrke ledd og skjelett, gi bedre konsentrasjon, mer energi, virke beroligende på muskler og nervesystem, gi bedre humør og stabilisere vekten.

Kollagen


I kraft er det mye kollagen, som er super for å bygge opp og holde ved like en sterk og sunn tarm. (Gelantin er kollagen som er kokt) Slimhinnene styrkes, og det blir lagt til rette for en god tarmflora. Da er det lettere for kroppen din å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett, og bruke dette som næring og energi til kroppen din.


Mange er plaget av "Lekk tarm" Det høres gjerne ut som om at en ikke har kontroll på avføringen, men det er ikke det betyr. Tarmen vår består av mange celler som står tett i tett for å holde innholdet i tarmen, i tarmen.


Ved lekk tarm klarer ikke cellene å holde sammen lenger, og de begynner å gå fra hverandre. Da lekker det innhold ut fra tarmen og inn i blodsystemet vår. Bakterier, virus, giftstoffer og molekyler fra mat, er eksempel på stoffer som kan lekke fra tarmen og over i blodet vårt.


Det kan føre til mange ulike mage og tarmproblemer, men også andre plager som lite energi,allergier, betennelser og vondter i hele kroppen. Renseorganene våre, lever og nyre, får også mer arbeid og kan over tid bli overbelastet


Godt for hud og ledd


Når vi blir eldre synker produksjonen av kollagen i kroppen, og huden blir mindre elastisk. Dette fører etter hvert til rynker. De siste årene har en rekke kollagenprodukter kommet på markedet. Dette i form av pulver, piller, serum og kremer.


Når du drikker kraft får du så mye mer enn kun kollagen. Omega 3 smører huden innenfra, og hyaluronsyre kan forbedre hudens elastisitet og evne til sårheling. Kollagen fra kraft kan også redusere cellulitter, en god bonus!


Sener, ledd, brusk og bein er bygget opp av kollagen. Derfor kan kraft hjelpe å bygge opp igjen dersom du har slitasjer i kroppen.Hvordan koke kraft?


Du trenger:


🌸En stor gryte av jern eller stål

🌸Skrog/bein/føtter eller lignende av ønsket dyr, fugl eller fisk (Helst økologisk eller beitedyr)

🌸Eddik, feks eplesidereddik

🌸Pepperkorn

🌸Laubærblad, eller andre urter om ønskelig. Feks persille, timian, hvitløk

🌸Grønsaker om ønskelig, løk, purre, gulerøtter og sellerirot er fine å bruke


Fremgangsmåte:


✳For en rikere smak, og mørkere farge kan du steke bein og skrog før du koker det.

Da kan du f.eks legge råvarene utover et stekebrett og ha i ovnen på 200 grader i 20 minutt.


✳Legg råvarene i en gryte og fyll på med kaldt vann slik at det dekker alt.


✳Ha i 2-4 ss eddik og 1 ss hel pepper. Dette drar ut mer mineraler, kollagen, næringsstoffer og smak ut av beina


✳Kok opp sakte for å unngå skum. Dersom det blir skum kan du skumme av dersom du ønsker en klarere kraft


✳La kraften koke noen minutter før du skur ned varmen, og lar den syde i 12-20 timer. Du kan også la den syde i stekeovnen på 80-90 grader, etter du først har kokt den opp på platen.


✳Når kraften har trukket ferdig, kan du gi den et oppkok før du siler den og har den i porsjonsglass. Jeg bruker gamle syltetøyglass eller norgesglass


✳Avkjøl og sett i kjøleskap eller i fryser. Kraft holder seg i kjøleskap i ca 3 dager, så om du har laget mye, er det bedre å fryse ned i porsjoner og ta opp etter behov


Tips 1: Jeg bruker kun kraftbein, eddik og pepperkorn når jeg koker kraft. Da har jeg en nøytral base som jeg kan bruke til det meste. Aller best liker jeg å lage kyllingkraft, da denne er mild i smaken og passer til både kylling, kjøtt og fiskeretter. Den er også god å drikke som buljong.


Tips 2: Buljong. Kok opp en porsjon kraft og tilsett litt Himalayasalt eller havsalt og litt cayennepepper. Prøv deg frem med ulike krydder og urter for å finne din favoritt. Du kan også tilsette en ts kokosolje for ekstra fett.


Tips 3: Bruk kraft når du skal lage supper, sauser, gryteretter eller pureer. Du kan også koke ris i kraft for bedre smak på risen, og for å få i deg kraft dersom du ikke liker å drikke det.


NB: Dersom du har mage/tarmproblemer bør du starte med å koke kraften kortere. Gjerne bare 5 timer. Begynn med små doser, og øk inntaket etterhvert som magen venner seg til det. Du kan etter en stund koke kraften litt og litt lenger, men kjenn etter hva magen din tåler327 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page