top of page

Lag deg en rensekur av løvetann

Mange av oss har prøvd en rensekur, og de fleste har gjerne kjøpt dette på apotek eller helsekost. Men visste du at de fleste rensekurer inneholder løvetann? Løvetann er supert for å rense kroppen, og våren er en perfekt tid for en rens. Våren er også tiden da løvetennene spretter opp i hopetall, og vi kan hente en gratis rensekur ute i naturen.

Vi får i oss mye giftstoffer, blant annet fra forurensning, kunstige tilsetningsstoffer i mat og kosmetikk, sprøytemidler og medisiner. Kroppen er fantastisk til å rense seg selv, men både lever, nyrer og tarm kan bli overbelastet, og trenger litt hjelp innimellom. Lever renser alt blodet vårt, men er ikke så flink til å rense seg selv.


Løvetann er rik på mineraler, særlig kalium og jern, og på vitaminene B, C og betakaroten. Den skal være spesielt bra for revmatikere, og de som har leddgikt. Både blomsten, bladene og roten kan brukes. Stilken brukes ikke i matlaging, men sies å være nyttig dersom du har vorter, eller har brent deg på brennmanet.


Løvetann er en plante som er bra for mange ulike helseplager, og under kan du se hva Norges fremste urteekspert, Rolv, skriver om Løvetann og dens virkning:


Urtens egenskaper og virkning:

Urindrivende, avførende, galledrivende, leverstyrkende, avgiftene, bitterstyrkemiddel, appetittstimulerende, fordøyelsesstimulerende, motvirker tarmgass, nærende, styrkende, slimløsende, antirevmatisk, blodtrykkssenkende, febersenkende og sopphemmende. Løvetann kan bidra til å løse opp slaggstoffer i bindevevet i kroppen.


Urten kan brukes ved følgende helseplager/sykdommer

Leversykdommer, gulsott, hepatitt, gallestein, nyrestein, væskeansamlinger, lungeødem, hovne bein, dårlig appetitt, svak fordøyelse (dyspepsi), tarmgass, magekatarr, forstoppelse, overvekt, revmatisme, gikt, leddgikt, åreforkalkning, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, anemi, diabetes, hudsykdommer som eksem, psoriasis, akner, byller, vorter, soppinfeksjoner og skader.Løvetann er trygg å bruke for de aller fleste, både voksne, gravide og barn. Men: Løvetann er kontraindikert hvis gallegangen er blokkert. Ved tilfeller av gallestein, bør bruk av løvetannblad og løvetannrot bare skje under legetilsyn. På grunn av urtens høye innhold av kalium, bør løvetann brukes med forsiktighet av pasienter som tar medisiner kjent som ACE hemmere, og pasienter som har nyreproblemer eller diabetes. Dette skyldes at løvetann kan påvirke opptak og utskilling av kalium hos slike pasienter, noe som bør overvåkes nøye med laboratorieprøver.


Hvordan bruke løvetann?

Det finnes mange ulike måter å bruke løvetann på. For å bevare de gjennom vinteren vil det være lurt å tørke de, slik at du kan lage te gjennom høsten og vinteren også. Du kan også lage tinktur som holder seg over lang tid. Bladene kan brukes som salat, og knopper og blomster kan brukes i mat. Bladene og blomstene er best å bruke om våren, men røttene er mest næringsrike om høsten.


Når du skal bruke planter til matlaging bør du finne planter som ikke har for mye forurensning på seg, og som ikke er i et område som er sprøytet med gift.


Slik laget jeg løvetann te:


Jeg har ofte litt lite tålmodighet, så for meg er ofte det enkleste beste.

Det meste blir gjort på slump og magefølelse, så dersom du ønsker en spesifikk oppskrift, ville jeg søkt det opp på nett 😅


Jeg plukket blader, blomster og knopper og skylte de i kaldt vann.

Deretter la jeg de i en stor gryte og fylte på med kaldt vann. Etter et oppkok lot jeg gryten med løvetennene stå på benken til gryten ble avkjølt. Så satte jeg hele gryten i kjøleskapet natten over. Dagen etter silte jeg av blomstene.


Nå har du en nokså kraftig te av løvetann. Denne lar jeg stå i kjøleskapet, og når jeg skal ha en kopp, koker jeg opp vann. Så tar jeg 50/50 løvetann te og varmt vann. Da er den passe varm til å drikke med en gang.


Jeg syntes smaken var Ok, men for en litt bedre smak og for enda større renseeffekt, hadde jeg i litt ferskpresset sitron i tekoppen. Til ungene hadde jeg også i litt honning.


Drikk en kopp før frokost, og en før du legger deg.


Legg gjerne igjen en kommentar om hvordan du bruker løvetann, og gjerne en oppskrift om du har det 🥰


468 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page